Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

perjantai 6. syyskuuta 2013

Yrttisuolaa ja laventelisokeria

 
 
Laventelin tuoksu vie ajatukseni Ranskaan, violetteina hohtavien ja kumpuleivien peltorivien luo, jotka kaukaa näyttävät raidallisilta pinnoilta valtavalla kankaalla. Laventeli on myös yksi lemppareistani itse kasvattamistani yrteistä monimuotoisuutensa vuoksi. Laventeli rauhoittaa, sen kukat ovat kauniita ja syötäviä, ja yrtti on kaunis kuivattunakin. Kun hyinen viima vihmoo kasvoja tai pihamaa on täynnä räntää, tuo laventelin tuoksu kesän ja lämmön mukanaan kylään.
 
 
Laventelisokerin valmistaminen on todella yksinkertaista, ja hauskaa. Erilaisista sokereista saa ihania ja makoisia tarjottavia kakkukekkereille tai teekutsuille, ja ne antavat jälkkäreille uuden vivahteen.
 

Kuivata tuoretta laventelia huoneenlämmössä valolta suojattuna, esimeriksi leivinpaperin päällä pellillä tai kauniina kimppuna alaspäin roikkuen. Jos saatavilla ei ole tuoretta laventelia, voit käyttää myös valmista kuivattua luomulaventelia. Jos kuitenkin käytät itse kuivattamiasi yrttejä, käytä reseptiin sinivioletit kukat

 
Lisää laventeli ja sokeri korkeareunaiseen astiaan ja sekoita ne sauvasekoittimella tuoksuvaksi sokeriksi
Voit jättää muutaman laventelin kukan kokonaiseksi koristeeksi


 
Purkita valmis sokeri puhtaaseen lasipurkkiin ja sulje kansi tiiviisti

 
Laventelisokeri on myös varsin ihana lahja tai tuliainen, kun sen pakkaa kauniisti!

 
 
 
Myös monen muun yrtin tuoksu vie muistoni ja ajatukseni Ranskaan ja erityisesti Provenceen, jossa niitä kasvaa rinteillä ja tienvarsilla luonnonvaraisina. Yrttisuolan valmistaminen on samankaltaista kuin makusokerinkin.

 
Kuivata erilaisia tuoreita yrttejä pellillä tai talouspaperin päällä valolta suojattuna. Suolaan voi käyttää vaikka mitä erilaisia yrttejä, mutta erityisen hyvin siihen tarkoitukseen soveltuvat esimerkiksi lipstikka, persilja, lehtipersilja, salvia, timjami, kirveli, oreganot ja basilika.


 
Omassa yrttitarhassani kasvaa n. kahtakymmentä erilaista yrttiä, joten olen tehnyt yrttisuolaa varsin moninaisista aineksista. Jos sekoituksen laatii useammasta laadusta, mukaan voi humpsauttaa myös piparmintun tai curry-yrtin oksan. Kannattaa suhteuttaa yrttien määrä kuitenkin niin, että esimerkiksi timjamia, kreikkalaista oreganoa, lehtipersiljaa tai lipstikkaa on reilumpi annos kuin vaikka sitruunaverbenaa. Jotkut maut myös ovat dominoivia, kuten esimerkiksi salvia, lipstikka ja rosmariini.

 
Sekoita kuivuneet yrtit yhdessä suolan kanssa sauvasekoittimella ja kaada yrttisuola puhtaaseen, kannelliseen lasipurkkiin. Koristele suola esimerkiksi kuivatulla ruiskukalla tai kehäkukalla, silloin kun asetat suolapurkin pöytään niin vieraat tykkäävät varmasti!  

 
Kuivattua persiljaa. Muista käyttää yrttejä, jotka ovat kuivia jotta ne säilyvät suolassa ja sokerissa. Älä myöskään päästä kosteutta yrttipurkkiin, jos säilöt kuivattuja yrttejä.

 
Valmista yrttisuolaa
 
 
 
Kuvat/Photos: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti