Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Chilisuola

 

Helppo ja yksinkertainen tapa maustaa suolaisia ruokia on käyttää chilisuolaa. Siinä on itsessään niin paljon makua, ettei välttämättä muita mausteita edes tarvita. Suola ei myöskään ole erityisen tulista, vaan se kihelmöi juuri sopivasti kielen päällä, antaen potkua ruoanlaittoon. Tämä suola on loistava ja nopea apu tomaattikastikkeiden valmistamisessa, se tuo luonnetta lohkoperunoille ja erilaisille pestoille, oikeastaan vähemmän on niitä ruokalajeja joihin sitä ei kannata lisätä. Ja ah, sen värikin on niin herkullisen kaunis!

 
AINEKSET:
tuoreita chilipalkoja
ruususuolaa
 
Jos kasvimaallasi varttuu täyteläisen punaisia ja pieniä chilejä, kerää muutamia palkoja ja aseta ne kuivumaan leivinpaperille tai leikkuulaudalle. Yhteen pieneen lasipurkilliseen kaunista ja valmista suolaa menee n. 6-8 pientä palkoa. Olen itse tehnyt chilisuolan aina oman sadon antimista, mutta miksei tätä voisi kokeilla kaupankin chileistä! Pienemmät chilit toimivat paremmin tässä reseptissä, joten nuoret ja tuoreet palot ovat suositeltavia. Myös miedonmakuiset chilit toimivat hyvin, tarkoitus ei ole räjäyttää ruokailijan makuhermoja kun hän saa maustesuolaa suuhunsa! Jos sydän sykkii tulisille ruoille, niin käytä toki tässäkin chilejä joilla on luonnetta ja asennetta. Ne maailman tulisimmat yksilöt voi kuitenkin säästää muihin tarkoituksiin, vaikka sitten niihin vierailuihin joiden toivoo jäävän viimeiseksi ;)
 
 
Kun chilit ovat kuivuneet vuorokauden verran, ne ovat jo valmiita käytettäviksi, jos olet suosinut pieniä yksilöitä. Chilien ei tarvitse olla läpeensä kuivia. Pilko niitä tarvitaessa hieman pienemmiksi, poista kannat, ja lisää ruususuolan tai muun hienon suolan kanssa kulhoon ja sekoita. Merisuola ei kuitenkaan toimi tässä parhaiten. Laita tehosekoittimeen tai aja sauvasekoittimella kauniiksi, oranssiksi suolaksi. Valmis chilisuola hehkuu kuin aavikon punertava hiekka auringon laskiessa, ja tuo hyvää mieltä arjen keskelle. Chilisuola on myös hyvin säilyvää. Kun olen valmistanut tätä vuorokauden kuivuneista chilipaloista, on suola säilynyt vuodenkin, useimmiten se kuitenkin loppuu ennen sitä, on niin vietävän hyvää!


Käytä chilisuolaa tavallisen suolan tapaan. Se on tomaattien paras ystävä, ja maustaa ihanasti aterian kuin aterian. Chilisuolasta on tullut yksi keittiökaappini lempiaineksista, niin toimivaa se on! Kiitos inspiraatiosta tähän reseptiin kuuluu Jamie Oliverille

 
 
Kuvat/Photos: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti