Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

maanantai 30. syyskuuta 2013

Sadonkorjuu


Pohjoisten leveysasteiden kasvimaailman erikoisuuksia ovat talvivalkosipulit. Ne istutetaan maahan syksyllä ja luonnollisen kylmäkäsittelyn saavat sipulit ovat erittäin aromikkaita ja paljon tavallisia valkosipuleita maukkaampia


Annalan sadonkorjuutorilla myytiin letitettyjä ihania talvivalkosipuleita. Nämä letit säilyvät huoneenlämmössä helposti vuoden, jos tosiaan säilyvät eivätkä tule käytetyiksi!

 
Sadonkorjuuaika on Suomessa varsin runsasta ja ihanaa. Alkusyksystä metsät, kasvimaat ja puutarhat täyttyvät notkuvasta sadosta, ja koko vuodenaika on varsin rehevä, väreiltään ja anteliaisuudeltaan. Välimeren rannoilla kuitenkin satoa tulee myös muina vuodenaikoina. Eteläisen Espanjan vuorilla kevät alkaa jo helmikuussa, kun vuorenrinteet värjäytyvät valkoisiksi. Suomessa lumihiutaleet koristavat silloin puiden oksia, mutta Espanjassa rinteet muuttuvat valkeiksi, koska mantelipuut alkavat kukkia. Niiden pienet kukat, eteläiset lumihiutaleet, värjäävät rinteillä kasvavien puiden oksat. Hieman myöhemmin keväällä Andalusian vehmaissa laaksoissa kypsyvät avokadot. Sumuiset pilvet roikkuvat vuorenrinteillä, ja laaksot peittyvät pehmeän kosteaan, miltei trooppiseen tunnelmaan
 
 
Kirsikkapuut kukkivat alkukeväästä

 
Vuoripurossa virtaa puhdasta, juomakelpoista vettä avokadolaakson lävitse

 
Avokadolaaksojen runsautta
 

 
Kerran opiskelukurssilla Espanjassa ystäväni päätyi poimimaan tuoreita, meheviä päärynöitä koulun pihalla kasvavaan puutarhaan ja tykästyi siihen niin, että siirsi lentojaan ja jäi Espanjaan keräämään satoa! Onneksi Suomessakin kasvaa ihania, maukkaita päärynöitä
 


Vanhat, aidot tomaattilajikkeet ovat hyvin erilaisia kuin kaupoissa myytävät, pyöreät ja täyteläisen punaiset, säännöllisen muotoiset tomaatit. Vanhat lajikkeet ovat milloin keltaisia, milloin oransseja, milloin vihreitä. Ja muodoiltaan ne voivat olla kuin koristeellisia barokkiesineitä


 
Myös vilja on kypsää korjattavaksi
 


 
Ja mikäänhän ei ole maukkaampaa kuin itse, rakkaudella kasvatettu ruoka, varsinkin jos sen syö ulkoilmassa!


 
 
Kuvat/Photos: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti