Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

tiistai 10. syyskuuta 2013

Piknik saaressa

 
Suomen rannikko on täynnä saaria, toinen toistaan ihanampia. Ne elävät omaa elämäänsä meren ympäröimänä, joskus kaupungin liepeillä. Jopa Helsingin edustalla on uskomattomia kesäparatiiseja, joihin harva eksyy. Kaunissaaressa lämpiää kesäaikaan sauna pari kertaa viikossa, ja sen kuumilta kallioilta pääsee pulahtamaan mereen. Saunan lauteilla peseytyy naisia, jotka ovat asuneet saaressa 40 vuotta, joka ikinen kesä, teltassa. Valtavat kahvipannut lämmitetään vettä varten, teltan kankaan suojissa luetaan sadesäällä luontokirjoja ja dekkareita. Ja joidenkin telttojen pihamaatkin on sisustettu kodinomaisiksi. Merellinen Helsinki, täysin oma maailmansa. Saariston naisilla vahvat kämmenet ja homma hallussa

 
Kun ajattelee Suomen saaristoa, vaaleita kesäöitä jolloin aurinko ei laske, kermakakkua ja maailman parhaita mansikoita niin harva asia tuntuu yhtä kaukaiselta kuin Espanjan kuiva ja vuoristoinen maaseutu. Kuitenkin kun mietin vahvoja saariston naisia, inspiroi minua myös konstailematon, ravinteikas ruoka, joka on samalla tuhtia, ja samalla sopivan kevyttä kuumallakin. Sellainen ruoka on espanjalaista maalaiskeittiötä parhaimmillaan, joten piknikkorit valmiiksi ja kohti kallioita ja merenrantoja, espanjalaisia maalaissalaatteja piknikeväinä!
 
Villingin venelaituria ympäröi kirkas merivesi

 
Kesä oli niin kuuma, että lokkikin hautoi pesässään suu auki
 
 
Kaunissaaren hiekka on vaaleaa ja pehmeää, kuin eteläisillä leveysasteilla
 
 
 
Sinisenä kimmeltävä meri kutsui vilvoittelemaan löylyistä, ilmassa tuoksui puusauna


 
Jääkauden jälkiä, rock in rock
 


 
Meren rakastamat kalliot. Jatkuva taistelu on silottanut kallion poskia, tehnyt sen kulmista loivempia ja pehmentänyt sen pinnan, vaikka perustukset eivät olekaan horjuneet
 


Ilmansuunnat. Mikä suunta kutsuu tänään?

 
Katsellessani silokallioiden lämmintä pintaa, jota meri jatkuvasti hyväili, mietin miten paljon ne ovat kestäneetkään?

 
Uurteet kantavat mukanaan viisautta
 
 
valtavat jäämassat ovat koulineet niitä

 
Tuulisten kallioiden puut ovat kippuraisia, vahvoja, elämää nähneitä. Niiden suojista löytyi piknikpaikka, johon viima ei osunut
 
 
Lämpimässä illassa Suomenlinnassa, punainen auringonlasku sivelee kallioita







 
Piknikeväitä: kikhernesalaattia, sekä papuja ja pinjansiemeniä

 
ENSALADA DE GARBANZOS CON HIERBAS
eli kikhernesalaatti
 
puoli pakettia kikherneitä
tuoreita yrttejä: minttua/marokonminttua, basilikaa, timjamia, kreikkalaista oreganoa, pari rosmariinin ja salvian lehteä, lehtipersiljaa, persiljaa
pari valkosipulin kynttä
1-2 kevätsipulin vartta
1 sitruunan mehu
oliiviöljyä
suolaa

 
Liota kikehrneitä yön yli ja keitä niitä ainakin tunti. Silppua tuoreet yrtit, erityisesti rosmariini ja salvia kannattaa pilkkoa pieniksi. Kaada öljy erilliseen astiaan ja lisää siihen puristettu sitruunamehu. Pilko valkosipulit ja sipulin varret pieniksi ja lisää öljyn ja sitruunamehun joukkoon. Lisää kastikkeeseen myös yrtit ja hyppysellinen suolaa ja sekoita kunnolla. Kaada valmis kastike kypsien kikherneiden joukkoon ja sekoita hyvin. Anna marinoitua pari tuntia.
 
Vinkki! Voit myös lisätä joukkoon hieman tuoretta pinaattia, chiliä, paahdettua paprikajauhetta tai pieniksi paloiteltuja, uunissa paahdettuja paprikoita. Tämä on puhdas yrttisalaatti, mutta Espanjassa usein lisätään paahdettuja parikoita kikhernesalaatin joukkoon. Myös kreikkalaisessa keittiössä on oma versionsa kikhernesalaatista, lisää silloin sekaan mustia oliiveja, kurkkua, tomaattia, punasipulia ja fetaa.
 
 
VIHREITÄ PAPUJA JA PAAHDETTUJA PINJANSIEMENIÄ
 
Tämä salaatti on taivaallisen hyvää, tuhtia, raivntorikasta ja yllättävän maukasta kaikessa yksinkertaisuudessaan. Ohjeen olen saanut äidiltäni, joka on bongannut idean alunperin niinkin jännittävästä paikasta kuin margariinipaketin kyljestä.
 
Huuhdo pavut ja leikkaa pois terävät päät. Keitä kevyesti suolatussa vedessä 4-5 minuuttia niin että ne kypsyvät, mutta säilyttävät kauniin vihreän värinsä. Paahda kuumalla pannulla pinjansiemeniä ja lisää voita. Hauduta sekä papuja, että siemeniä voissa niin, että ne pehmenevät ja saavat hieman väriä. Tämä salaatti maistuu pähkinäiseltä ja täyteläiseltä, ja mielestäni vihreät pavut ovat tässä parhaimmillaan!



 
Ihania pikniksaaria Helsingin liepeillä joihin pääsee julkisilla kulkuvälineillä tai kävellen: Villinki, Kaunissaari, Suomenlinna, Mustasaari, Harakka, Kuusiluoto, Kallvikin niemi, vaikkei saari olekaan! :) 

 
 
Kuvat/Photos: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti