Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Spanakopita

 
Jos joku on ihanaa, niin spanakopita on ihanaa! Se on niin kaukana niistä toisinaan tarjottavista juhlapöydän pakollisista ja hieman tympeistä ja tylsistä kasvispiiraista kuin Kreikka on Suomesta, ja sen makumaailma aivan kuin tuo mukanaan ihanan turkoosin Välimeren, hohtavan auringon ja rinteillä kasvavat villiyrtit, ja juuri sen aidosta tunnelmasta johtuen sanoisin että tästä ei fetapinaattipiirakka parane!
 
 
SPANAKOPITA
eli kreikkalainen fetapinaattipiirakka
 
Ainekset:
350g tuoretta pinaattia
400g fetaa
puntti tilliä
pinjansiemeniä
2 sipulia
filotaikinaa
reilusti oliiviöljyä
cayenne-pippuria
timjamia ja persiljaa
(4 kananmunaa)
(hyppysellinen suolaa ja sokeria)
 
Pilko sipulit ja kuullota niitä pannulla oliiviöljyssä, ripauksen suolaa ja sokeria halutessa lisäten. Sekoita joukkoon tuore pinaatti. Jotkut sanovat, että pinaatti tulisi kypsentää ensin keittämällä sitä kiehuvassa vedessä hetken, mutta itse olen lisännyt ne suoraan pannulle. Tuore pinaatti pienenee nopeasti. Sekaan voi myös pilkkoa tillin jo tässä vaiheessa, mutta sen voi lisätä myöhemminkin. Paahda vielä erikseen pinjansiemeniä kuumalla pannulla niin, että ne saavat kauniin rusehtavan värin pintaan (mutta eivät silti pala) ja lisää ne pinaatti-sipuliseoksen joukkoon. Pilko feta kuutioiksi. Käytä tässä mieluiten kreikkalaista fetajuustoa, esim. Patros-fetaa. Sekoita fetakuutiot muiden ainesten sekaan tasaisesti, ja viimeistään tässä vaiheessa myös pieneksi silputtu tilli.
 
Olen valmistanut piirakkaa sekä kananmunalla, että ilman, ja molemmat versiot ovat oikein hyviä. Kananmunan kera piirakasta tulee hieman mehevämpää, mutta se on oikein maistuvaa myös ilman sitä. Jos kananmunia haluaa käyttää, niitä voi lisätä oman maun mukaan 2-4 kappaletta. Vaikka kananmunia lisäisi 4 kappaletta, niiden maku ei dominoi lopputulosta. Jos käytät kananmunia riko ne ensin omassa kulhossaan ja vatkaa munien rakenne rikki. Lisää sitten muiden ainesten sekaan. Lisää myös pippuria ja pieneksi silputtua timjamia ja persiljaa, n.1 rkl kumpaakin yrttiä tuoreena.
 
 
Ja sitten. Vuoraa pyöreä piirakkavuoka tai pizzan paistolevy leivinpaperilla. Jos käytät paistolevyä, vuoraa myös toinen levy tai iso lautanen leivinpaperilla. Avaa filotaikinalevyt varovasti, yksi kerrallaan. Aseta vuoan tai levyn päälle ensimmäinen kerros, ja voitele koko taikinalevyn pinta oliiviöljyllä. Aseta sen jälkeen seuraava taikinakerros, hieman ristikkäin alla olevan taikinalevyn päälle. Voitele oliiviöljyllä pinta. Toista tämä käsittely 5 kertaa, niin että sinulla on edessäsi 5 kerrosta ristikkäin aseteltua, voideltua, taikinalevyä piirakkavuoan päällä. Jos käytät paistolevyä, lopeta kolmannen kerroksen jälkeen ja toista käsittely toisen levyn kanssa, jonka olet jo vuorannut leivinpaperilla. Tarkista tilanne jos käytät piirakkavuokaa, näyttääkö levyjen kerrosmäärä tukevalta? Vai pitäisikö lisätä vielä pari kerrosta? Lusikoi sitten täyte sisään, sitä saa olla runsaasti, koska piirakan ei tarvitse olla aivan litteä. Jos käytät paistolevyä, seuraa hieman tarkkaavuutta vaativa vaihe. Käännä taikinalevyjen päät piirakan keskelle ja paina levyjen kärjet alas niin, että nyt piirakka näyttää kannelliselta, pyöreältä nyytiltä. Jos sinulla on piirakkavuoan sijasta paistolevy käytössäsi, ota avuksesi se toinen levy tai suuri lautanen, paina se hyvin nopeasti kanneksi tai alustaksi piirakalle, ja käännä ympäri. Tällöin edessäsi on pyöreä piirakka, jonka alla on vielä voideltuja levyjä, joiden päät vielä käännetään piirakan keskelle. Näin siitä tulee tiivis ja se pysyy uunissa koossa ilman vuoan reunoja.
 
Eli lyhyesti: Piirakkavuoan kanssa n.5 voideltua, ristikkäin aseteltua filotaikinakerrosta, täyte sisään, ja reunat keskelle kiinni kanneksi.
 
Paistolevyn kanssa 2 levyä (tai lautasta), molempiin n. 3 kerrosta voideltua, ristikkäin aseteltua filotaikinakerrosta. Ensimmäisen levyn kanssa täyte sisään, reunat käännetään kanneksi keskelle ja levyjen avulla käännetään piirakka toisen levyn päälle niin, että sen kansi jäi pohjaan ja sivuilla olevat reunat käännetään keskelle uudeksi kanneksi
 
Kun pyöreä piirakka on saatu valmiiksi, kauniiksi nyytiksi, lämmitä uuni 200 asteiseksi, laita piirakka sisään ja laske uunin lämpötilaa samantien 175 asteeseen, ja paista puolisen tuntia. Ja à voilà, ihana tuulahdus Kreikkaa täyttää kotisi!

 
Piirakan voi koristella haluamallaan tavalla, juuri niin ihanaksi kuin itse haluaa! Tässä on käytetty kurpitsankukkaa, chilejä ja tilliä
 
 
Kuvan spanakopita on tehty pizzalautasten avulla ilman piirakkavuokaa

Keraaminen lautanen: Kristiina Huotari
 
 
Kuvat/Photos: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti