Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

torstai 5. syyskuuta 2013

Sienirisotto

 
 
Katolisessa Italiassa monikin asia on pyhä, kuten esimerkiksi jalkapallo. Mutta jos joku asia on todella pyhä, niin se on ruoka! Suomalainen silmä ei aina heti erota linguinea ja bavettea toisistaan, mutta uskokaa pois, niillä on iso ero! Italialaisten mielestä on usein vain yksi tapa tehdä tietty ruokalaji oikein, ja se tapa on se miten La Mamma sen tekee. Ja vaikka äidit tekisivät jokainen omalla tavallaan tietyn perinteisen ruokalajin, jota myös heidän äitinsä ja isoäitinsä söivät, he tekevät sen yleensä todella kunnioitettavan hyvin.
 

Italiassa syödään hyvin erityyppisiä ruokalajeja sen mukaan missä päin maata ollaan. Rooman alueen keittiöön esimerkiksi kuuluvat kermaisemmat ruoat, ja eräs alueen tyypillinen ruokalaji onkin pasta alla carbonara. Tomaattiruokia puolestaan pitää maistella Napolin seudulla, jossa moneen ruokalajiin käytetään vain ja ainoastaan vulkaanisen hedelmällisessä maaperässä, tulivuoren rinteillä kypsyneitä makeita ja jumalaisia tomaatteja. Pizza Margherita ei ole pizzaa nähnytkään, ainakaan paikallisten mielestä, ellei se ole peräisin Napolista, missä sitä todella kannattaa syödä kaikessa ihanassa yksinkertaisuudessaan. Aurinkoisessa Sisiliassa sen sijaan maistellaan munakoisojen ja tulisen peperoncinon makuja, ja tuorepastan sijasta käytetään kuivapastaa, ilmaston mukaisesti ja hyvin perinteisesti. Sisilialaisten kalastajien vaimot ja äidit varmasti kuivattivat pastansa aikoinaan jo säilyvyyden takia, sillä tuorepasta pilaantuisi helposti paahteisen auringon alla.
Eräs yleinen ajatus onkin, että pastaa syödään kaikkialla Italiassa. No niin syödäänkin, nykyään! Venetsian alueen perinteisiin resepteihin ne eivät kuitenkaan kuulu, vaan seudulla on syöty tyypillisesti risottoja. Nykyään sienirisottoa syödään Ranskan Provencesta eteläiseen Sisiliaan syksyisin, ja se onkin mitä ihanin sieniruoka jota kuvitella saattaa!


RISOTTO AI FUNGHI PORCINI:
  ainekset:
tuoreita herkkutatteja
1 sipuli (tai 2 pientä)
2 valkosipulin kynttä
1l kasvislientä
2dl tuoretta parmesania
3-4 dl Carnaroli tai Arborio riisiä
prezzemoloa eli lehtipersiljaa
1-2 dl valkoviiniä tai vermuttia
voita ja oliiviöljyä paistamiseen
suolaa ja mustapippuria
 
Laita kasvisliemi kiehumaan kattilaan. Kuullota seuraavaksi sipulit voissa. Lisää rasvaa aina tarpeen mukaan lisää, mutta kokonaisuudessaan reseptiin tulee ainakin 3 rkl voita ja 3 rkl öljyä. Eli rasvassa ei säästellä! Kun sipulit ovat hieman kypsyneet lisää pannulle puhdistetut ja paloitellut sienet. Käytin valmiiksi ryöpättyjä herkkutatteja n. 2 kourallista. Sopiva määrä on suunnilleen 200-300g. Kun sienet ovat haihduttaneet ja imeneet takaisin omaa nestettään, sekoita joukkoon riisi, ja kuullota läpinäkyväksi. Kaada sekaan valkoviini ja anna haihtua. (Kuiva viini toimii parhaiten). Lisää kiehuvaa kasvislientä kauhalla pannulle niin, että kaikki ainekset peittyvät. On tärkeää, että liemi on koko ajan kuumaa, ja että sitä lisätään vähitellen aina enemmän, riisin kypsyessä hiljalleen. Risoton kyspysmiseen menee n. 20-25 minuuttia, ja sitä on sekoiteltava aina välillä. Eli zeniläistä kokkailua, hiljalleen ja jatkuvasti kuumaa lientä lisäten. Kun risotto on lähes al dente, lisää n. dl tuoretta raastettua parmesania ja vielä nokare voita. Tarkista maku ja lisää suolaa ja pippuria. Anna vetäytyä kokoon. Risoton tulee olla kosteaa, ei kuivaa. Lopuksi lisää pinnalle vielä loput parmesanista ja lehtipersiljasilppu.
 
 
Tämä risotto oli todella herkullista, mutta tällä kertaa hieman turhankin kuivaa. Risoton kuuluu jäädä hiukan kosteammaksi. Voi onneksi ei ollut yksikään ihana La Mamma nyt paikalla!

 
Tuoretta lehtipersiljaakaan ei ole kuvassa, vaikka kasvatan sitä itse...

 
Tässä lohdutuskuvana kuohkean kostea ja ihanainen sitruuna-timjamirisotto!
 
 
 
 
Kuvat/Photos: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti