Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Maailman paras levite

 
Oi nyt on kyllä ihana ohje. Tein tätä levitettä piknikille ja se loppui alta aikayksikön, vaikka tarjolla oli myös maukasta itse tehtyä tapenadea, jonka ystäviä pöytä oli täynnä. Tein vielä perheelleni toisen satsin seuraavana päivänä, ja se katosi parempiin suihin nopeammin kuin mikään muu pöydän herkku, joten rohkenen todeta, että tämä levite on niin hyvää, että omassa kategoriassani se menee kyllä ihan parhaiden tahnojen joukkoon kilpailemaan kärkisijoista. Ja minä todella olen suuri pestojen ja erilaisten paputahnojen ystävä.

Levite muotoutui mielessäni samalla kun (tavalliseen tapaani) haaveilin espanjalaisen keittiön herkuista, tällä kertaa valkosipulikeitosta ja mietin kuinka paahdetun valkosipulin maun saisi maistumaan tahnaankin niin, ettei se olisi liian läpitunkeva. Espanjalainen makumaailma on voimakas ja juureva, ja sikäli kasvisruuista kiinnostuneille inspiroiva, ettei keittiö ole tunnettu kasvissyöjän paratiisina. Mikään ei kuitenkaan estä varioimasta ruokalajeja, ja monista Välimeren maista Espanja onkin ollut varsin innovatiivinen niin taiteen kuin gastronomiankin saralla. Paahdettu paprika, valkosipuli, savun aromi, chili, pavut ja voimakkaat yrtit, ne vievät minut suoraan vuorenrinteille, jotka keväisin ovat vielä vihreitä ja jotka ajoittain peittyvät sumuisiin pilviin.

 
 
PAAHDETTU VALKOSIPULILEVITE
 
5-6 valkosipulin kynttä
1 dl pinjansiemeniä ja cashewpähkinöitä
2 rkl raastettua parmesania
2 tl tapenadea
tilkka sitruunan mehua
oliiviöljyä
suolaa
 
Paahda uunivuoassa valkosipulin kynsiä kuorineen, voit paahtaa isommankin satsin kerralla. Lorauta hieman öljyä kuorten punertavaan pintaan ja paahda n. 10 min-vartti 200C uunissa. Paahda myös cashewpähkinät, elleivät ne ole valmiiksi paahdettuja. Pinjansiemenetkin voi paahtaa, mutta ne palavat helposti ja ovat pienempiä kuin cashewpähkinät, joten ne täytyy ottaa hieman aiemmin uunista pois.
 
Purista paahtuneet valkosipulit kuoristaan ulos astiaan. Jos kuori ei tunnu irtoavan heti, katkaise veitsen avulla kanta pois. Lisää pähkinät, parmesani, ripaus suolaa ja loraus oliiviöljyä ja sekoita sauvasekoittimella tahnaksi. Tapenade tekee tahnasta vielä maukkaampaa, totesin sen kun valmistin levitettä samaan aikaan oliivitahnan kera ja seuraavalla kerralla ilman sitä. Jos sinulla ei ole valmista tapenadea, käytä pari oliivia tähän. Purista myös tilkka sitruunan mehua, erityisesti jos käytät paljon miedon makeita cashewpähkinöitä.
 
Vinkki! Paahdetut valkosipulin kynnet voi soseuttaa pienen öljytilkan kanssa ihanaksi tahnaksi, jonka voi säilöä kannelliseen lasipurkkiin. Tämä on ihana ja maukas lisä pastakastikkeisiin ja muihin ruokiin, ja samalla säästyy valkosipulin pilkkomiselta.
 

Tämä tahna on ihan jumalaisen hyvää, ja maistuu ihanalta rapeakuorisen leivän päällä. Sen voi myös nauttia perunoiden kanssa tai peston tapaan pastakastikkeena, tai siihen voi vaikka dipata vihanneksia. Nam. Söisin tätä vaikka joka päivä! Niin maukas levite on.
 
Kuvat/Photos & Copyright: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti