Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

torstai 25. kesäkuuta 2015

Punajuuria ricotta salatan ja pistaasiöljyn kera


Kun ukkospilvet peittivät pohjoisen taivaan, löysin palan Sisilian aurinkoa ricotta salatan muodossa. Ostin torilta maukkaita pieniä munakoisoja, ja varsin ihastuttavia kotimaisia punajuuria, ja kaikeksi ilokseni löysin Lentävästä lehmästä sisilialaista juustoa ricotta salataa, jota en ole vuosiin löytänyt mistään pääkaupunkiseudulla. Suolattu ricotta kuuluu erottamattomana ainesosana sisilialaiseen pasta alla normaan, jossa se usein on vielä savustettua affumicataa. Suomessa melko tuntematon juusto kuitenkin ilahdutti sen verran, että munakoisoruokien lisäksi se pääsi maustamaan punajuuriherkkujakin.
 
Ja kun sisilialaisissa tunnelmissa ollaan, myös pistaasipähkinät sopivat teemaan. Kauniin valkoisina kukkivat puut reunustavat Sisilialaisia vuorenrinteitä, ja ihana vihreä pistaasi maustaa niin risotot, jäätelöt, pestot kuin pizzatkin. Sekä oman suosikkini, pistaasiarancinon.
 
PUNAJUURIA RICOTTA SALATAN JA PISTAASIÖLJYN KERA
 
nippu nuoria punajuuria eli 5-6 kpl (samankokoisia)
ricotta salataa
1,5 dl pistaasipähkinöitä
oliiviöljyä
pari timjamin ja rosmariinin oksaa
syötäviä orvokkeja koristeeksi
 
Keitä punajuuret kypsiksi miedosti suolatussa vedessä. Harjaa ne ensin puhtaaksi, ja jätä kärkijuuri sekä muutaman sentin pala naattia paikoilleen keittämisen ajaksi. Punajuurten kypsymisaika riippuu niiden koosta, mutta nuorilla yksilöillä se on yleensä sama kuin perunoilla, n. 15-20 minuuttia. Koska punajuuret menevät vielä uuniin, tässä ei haittaa jos ne jäävät hieman al denteksi.
 
Kuori keitetyt punajuuret. Kannattaa käyttää tässä kumihanskoja tai toisessa kädessä hedelmäpussia. Punajuuri värjää helposti. Halkaise kuoritut punajuuret, poista kärkijuuri ja asettele ne uunivuokaan. Lorauta pintaan ja vuoan pohjalle hieman oliiviöljyä, lisää yrtit vuokaan ja höylää juustohöylällä ricotta salatasta viipaleita jokaisen puolikkaan leikkuupinnan päälle. Paahda uunissa 220C punajuuria n. vartti tai kunnes ne ovat täysin kypsiä ja mukavan paahtuneita. Jos käytät kiertoilmauunia, vähennä lämpötilaa 210-asteeseen. Kaada pistaasiöljyä kypsien punajuurten päälle, ja ihana kokonaisuus on valmis! Ricotta salata sekä pistaasit ovat itsessään niin suolaisia, etten ole lisännyt suolaa reseptiin. Raasta vielä halutessasi lisää ricotta salataa punajuurten kaveriksi.
 
Nauti rucolan ja kauniiden villiorvokkien kanssa!
(pelto-orvokki tai metsäorvokki sopii hyvin tähän)
 
Vinkki! Kokeile ricotta salatan sijasta myös viikunavuohentuorejuustoa! Voit lisätä nokareen sitä puolikkaiden päälle ennen uunia, ja nauttia paahtuneiden punajuurten kera lisää!
 
 
PISTAASIÖLJY
 
1, 5 dl pistaasipähkinöitä
hyvää oliiviöljyä
 
Kuori pähkinät, ja sekoita ne yhdessä oliiviöljyn kanssa sauvasekoittimella tai tehosekoittimella maukkaaksi pistaasiöljyksi. Sopii hyvin myös perunoille, pastalle ja salaatinkastikkeeksi!
 
Vinkki! Punajuurten naatit kannattaa säästää, vokattuna ne sopivat moneen ruokaan. Tässä ohje raitajuuren naateista valmistettuun salaattiin ja jumalaiseen karhunvatukka-laventelivinaigretteen!
 
 
Nam! Yksinkertainen herkku, joka kaunistaa juhlavammankin pöydän.


 
Kuvat/Photos & Copyright: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti