Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Kesäinen salaatti


Asia, josta pidän erityisen paljon suomalaisessa ruokakulttuurissa on se, että täällä syödään avoimin mielin salaatteja ja erilaisia variaatioita niistä. Moni varmaan voisi todeta nyt, että niinkö tosiaan, kun omalle kullalle, oli se sitten lapsi tai puoliso, eivät vihreät rehut maistu ja ne jäävät lautasen reunalle. Mutta todellakin, salaatit koristavat meillä juhlapöytiä, grillibileitä, illanistujaisia ja lautasia. Ja niihin suhtaudutaan avoimesti. Esimerkkinä voisi todeta, että vaikka Italiassa suhtautuminen salaattiin ruokalajina on jo kovin erilainen.
 
Toki Italia on kuuluisa esimerkiksi mozzarella-salaatistaan. Mutta juhalpöytiin ja ruokalajien ohelle lisukkeiksi salaatit eivät automaattisesti kuulu. Niitä ei myöskään varioida vapaasti, vaan perinteitä noudatetaan useimmiten sellaisenaan. Olen tunnetusti suuri Italian ystävä, mutta arvostan suuresti suomalaista avomielisyyttä ruokaisia ja erilaisia salaatteja kohtaan. Meilläkin moni tuntee halloumit, fetat, kikherneet ja jopa italialaisittain ihmeellisen asian nimeltä pastasalaatti. Kesäisin kun raaka-aineet ovat parhaimmillaan onkin ihanaa valmistaa erilaisia salaatteja. Tämä on päärynöistä ja tuoreista porkkanoista valmistettu kesävariaatio.
 
 
KESÄSALAATTI
 
5 tuoretta porkkanaa naatteineen
1 luomupäärynä
keltaisia ja punaisia kirsikkatomaatteja
salaattisekoitusta (esim. italian sekoitus, sointu tai lempi)
tuoreita yrttejä, kuten kreikkalaista basilikaa,basilikaa ja pari timjamin oksaa kukkineen
 
Paahtamiseen: oliiviöljyä, balsamicoa, voita tai oivariiniä, pari timjaminoksaa
 
Katkaise porkkanat vihreistä varsistaan, halkaise ne ja kuori ja viipaloi päärynä. Aseta ne uunivuokaan, lorauta päälle oliiviöljyä ja balsamicoa, sekä porkkanoiden päälle nokare voita tai oivariiniä. Lisää muutama timjaminoksa, ja paahda n. 180-200C kunnes porkkanat ovat saaneet hieman väriä ja päärynätkin ovat hieman pehmenneet.
 
Huuhdo salaatti ja asettele se alimmaiseksi kulhoon. Lisää tomaatit ja porkkanat ja päärynät ja sekoita. Jos uunivuokaan valunut neste ei ole kovin tahmean rasvaista, voit käyttää sitä salaatin kastikkeena. Jos se taas tuntuu kovin voiselta, lorauta tilkka oliiviöljyä salaatin sekaan. Porkkanoihin ja päärynöihin on kuitenkin tarttunut jo makua.
 
Vinkki! Lisää halutessasi salaattiin kikherneitä tai papuja. Paahdoin uunissa samalla myös valkosipulin kynsiä (n. 5kpl) levitettä varten, ja niistä irtosi porkkanoihin ihanaa aromia. Vegaanisen version salaatista saa helposti jättämällä voin pois tai korvaamalla sen vegaanisella margariinillä. Voit myös halutessasi vokata pannulla vihreät porkkanoiden naatit mukaan salaattiin!
 
 
Tämä salaatti sopii hyvin lisukkeeksi tai papujen kanssa ruokaisaksi salaatiksi. Valmistin kesäsalaatin piknikille, jonka teema oli ranskalainen. Provencen keittiön marokkolaiset vaikutteet mielessäni lisäsin salaattiin kikherneitä. Ellen olisi paahtanut päärynöitä, tuskin olisin käyttänyt tällaista yhdistelmää, joka kuitenkin toimi oikein mukavasti!
 
Vanhemmasta postauksesta löytyy raitajuuren naateista tehty salaatti jumalaisella karhunvatukkavinaigretellä!
 

Kuvat/Photos & Copyright: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti