Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

maanantai 30. maaliskuuta 2015

Paneer eli kotijuusto

 Tiesitkös miten helppoa on valmistaa itse juustoa? Todella helppoa! Vaikkakin hiemaan aikaa vievää. Olen valmistanut jälkiruokajuustoja ja piimäjuustoja uunissa, mutta tämä tapa valmistaa juustoa on kaikessa yksinkertaisuudessaan kerrassaan inspiroiva. Valmis paneer sopii erityisesti alkuperämaansa Intian keittiön herkkuihin!

Sillä aikaa kun juusto oli valumassa ja tekeytymässä muutaman tunnin, ehdin lenkille aurinkoisessa kevättalven säässä

 
PANEER
eli kotijuusto
 
Kulutusmaitoa
etikkaa (sitruunaa)
suolaa
 
 
Intiassa paneer tehdään sitruunasta, mutta itse käytin tähän etikkaa. Suhdeluku oli sellainen, että n. puoleen litraan punaista maitoa tuli n. 3 rkl etikkaa, mutta kannattaa olla tässä kokeilevainen ja aloittaa parilla ruokalusikallisella. Liian suuri määrä etikkaa maistuu lopputuloksessa, liian vähäinen määrä taas ei saa aikaiseksi toivottua reaktiota. Etikka nimittäin irrottaa maitoheran ja nostaa sen pintaan
 
Keitä maito kiehumispisteeseen, lisää etikka ja anna kiehua jatkuvasti maitoa vahtien ja tarvittaessa sekoitellen. Etikka irrottaa samantien heran maidosta ja nostaa sen pinnalle rakeisena. Jos näin ei tapahdu, lisää etikkaa. Kun hera tuntuu irronneen kaada maito sideharsolla vuoratun siivilän lävitse niin, että hera jää siivilään. Kannattaa käyttää harsoa, kuvat on otettu mökillä jossa jouduin käyttämään paperia harson sijasta ja se teki prosessista hieman hankalamman, joskaan ei mahdottoman. Anna valua ainakin pari tuntia, mitä pidempään sen parempi. Puristele harson lävitse juustomassaa, jotta ylimääräinen neste irtoaa helpommin. Lisää tässä vaiheessa myös suolaa joukkoon
 
Valmis juustomassa on helposti muotoiltavaa, ja siitä syntyy kämmenissä pallo, joka pysyy kasassa vaikka tuntuisi löysältä. Muotoile juustoa hetki, jotta viimeisetkin nesteet irtoavat ja suola sekoittuu tasaisesti. Paneerin voi kääriä tiiviseen kelmuun tai asettaa tiukkaan juustomuottiin jääkaappiin muutamaksi tunniksi, jolloin rakenteesta tulee parempi. Se on kuitenkin samantien valmis käytettäväksi sellaisenaan ja sopii myös paistettavaksi pannulla. Paneerin koostumus on kuitenkin tässä vaiheessa vielä hieman rakeinen, vaikkakin maku on herkullinen. Tiiviimmän juuston valmistumiseen menee hieman enemmän aikaa
 
Tämä intialainen kotijuusto sopii mainiosti juustoksi esimerkiksi shai paneeriin tai palak paneeriin.


Kuvat/Photos & Copyright: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti