Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Nokkosletut sienitäytteellä



Mikä onkaan ihanampaa kuin istua piknikillä kukkivien hedelmäpuiden alla, kun kevätkesän valo siivilöityy kukkien lomasta ja pitkästä aikaa ilmassa tuoksuu vastaleikattu ruoho? Istuin viltillä kuunnellen satakielten laulua, puut loistivat vihreän eri sävyissä, ja eväskoriin oli pakattu mukaan nokkoslettuja.
 
Omassa puutarhassa istuminen on ihanaa, mutta tämä kukkaloisto on Annalan puutarhasta, joten kauniita piknikpaikkoja löytyy vaikka mistä, miksei vaikka omalta parvekkeelta!




NOKKOSLETUT SIENITÄYTTEELLÄ
 
1/2 l  maitoa
2-3 kananmunaa
3,5 dl täysjyvävehnäjauhoja
1 dl ryöpättyjä nokkosia
suolaa
voita paistamiseen
 
Täyte:
0,5 dl kanttarelleja/muita metsäsieniä
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi/ valkosipulin verso pieneksi pilkottuna
2 dl kermaa
ripaus suolaa
voita paistamiseen
 
 
Valmista lettutaikina ja paista räiskäleet pannulla. Noin soppakauhallinen taikinaa per lettu. Jos käytät täytteeseen muita metsäsieniä kuin kanttarelleja, anna sienten ensin laskea nestettä pannulle, mutta odota kunnes ne ovat imeneet sen takaisin itseensä. Lisää lopuksi kerma sienten ja sipuleiden joukkoon, ja anna kypsyä hieman paksummaksi kastikkeeksi.
 
Kun täytekin on valmis, lisää ruokalusikalla sienikastiketta lähelle letun reunaa, jonka jälkeen lettu rullataan kokoon. Näin täyte pysyy kunnolla sisällä ja lettu kasassa. Täytettä ei siis laiteta keskelle, vaan johonkin kohtaan lähelle reunaa, josta lähdetään sitten rullaamaan ohukaista.
 
Valmiit täytetyt letut voi vielä kuorruttaa juustolla tai juustokastikkeella ja laittaa uuniin hetkeksi niin, että juusto sulaa pintaan.

Sienitäytteiset letut ovat varmasti parhaita kasvisruokia joita tarjota sellaisillekin henkilöille, jotka usein vierastavat kasvisruokia. Nämä letut ovat paitsi maistuvia, myös ihanan kotimaisia ja mikä parasta, niihin on käytetty ravinteikasta villiyrttiä nokkosta, sekä syksyn maukasta metsäsienisatoa!
 

 


Vinkki! Lettuihin voi kokeilla myös muita perisuomalaisia täytteitä, kuten esimerkiksi haudutettua kaalia ja kastikkeeksi puolukkasurvosta. Näissä letuissa saa maistua lapsuuden aurinkoiset päivät mummolassa.
 
Täytetyt letut ovat myös yllättävänkin helppo piknikeväs, ne voi kätevästi pakata rasiaan tai folioon, tai yksitellen vaikka leivinpaperiin, jolloin ne voidaan nauttia pitaleivän tavoin suoraan paperitaskusta ilman haarukkaa ja veistä. Nam!
 
Kuvat/Photos & Copyright: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.

1 kommentti:

  1. Sieniä aika vähän 0,5 dl, oiskohan kuitenkin tarkotettu 0,5 l???

    VastaaPoista