Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

maanantai 11. toukokuuta 2015

Viehättävät villiyrtit

Toukokuu on mitä parhainta hortoiluaikaa. Villisti vihertävät yrtit ja versot puskevat maasta ja ovat maukkaimmillaan. Myös kaupungeista löytyy oivia apajia villivihanneksista kiinnostuneille. Kun kerää yrtit puhtaalta paikalta ja tuntee poimimansa kasvit tarjoaa keväinen luonto herkullisen aarreaitan.
 
Hortoillen Helsingissä. Villiyrttisato on herkullisimmillaan juuri nyt. Yksi loistava esimerkki villivihanneksesta on vuohenputki, jonka lehdet ovat nuorina versoina maukkaita salaateissa ja piirakoissa. Myöhemmin kesällä vuohenputkea eivät syö edes vuohet.
 
Muita tyypillisiä villivihanneksia, joita kaupungstakin löytää helposti, ovat esimerkiksi ketunleipä, voikukka, suolaheinä, horsma, villivadelman lehdet, pihlajan silmut ja nokkonen.
 
Pihalajan silmuissa esimerkiksi on amareton maku, ja olen joskus tehnyt amarettojuustokakkua niitä käyttäen. Vadelmanlehdistä saa hiostamalla aromikasta teetä, vuohenputki maistuu maukkaalta piirakoissa, munakkaissa ja salaateissa, nuorta horsmaa voi käyttää parsan tavoin, ja nokkosesta saa perinteisten keittojen, lettujen ja sämpylöiden lisäksi myös maukasta pestoa!

Viime kesänä mökillä villiyrtit taipuivat munakkaaksi, salaatiksi ja myös piirakoiksi. Villivihannesten kerääminen on myös mukavaa, kun hortoilin Helsingissä päivä oli kaunis ja kaupunki luontoapajineen tuntui ihmeelliseltä aarreaitalta.


Tässä muutama villiyrttiresepti herkullisten ja helppojen ruokien valmistukseen.


PASTAA JA HORSMANVERSOJA
 
n.10 horsman nuorta versoa
2 valkosipulin kynttä
1 dl soijakermaa/kermaa
2 tl gheetä/voita/oliiviöljyä
(1 dl paseerattua tomaattia)
 
 
Puhdista horsman versot mahdollisesta mullasta ja tarkista ettei varressa ole juurta mukana. Ryöppää versoja kiehuvassa vedessä n. 5 minuuttia. Vesi muuttuu kauniin vihreäksi. Pilko sillä aikaa valkosipulin kynnet ja kuullota niitä pannulla gheessä. Itse käytin oliiviöljyä ja gheetä. Lisää sitten horsman versot pannulle ja paista muutama minuutti niin että ne saavat makua ja varret varmasti kypsyvät. Lisää sitten soijakerma ja ripaus suolaa. Halutessasi voit lisätä myös paseerattua tomaattia, se sopii tähän hyvin mutta ilman tomaattikastiketta villiyrtit pääsevät enemmän esille. Sekoita kastike spagetin/pastan joukkoon, raasta päälle parmesania ja nauti!
 
Vinkki! Kastikkeen voi valmistaa hyvin käyttämällä voita ja kermaa. Soijakerma sopii kuitenkin kevyempänä vaihtoehtona yrteille hyvin ja ghee puolestaan antaa ihanan pähkinäisen vivahteen.
 
 
 NOKKOSPESTO
 
3 dl ryöpättyjä nokkosia
1-2 valkosipulin kynttä
30g pinjansiemeniä
oliiviöljyä
1 rkl sitruunan mehua
1,5 dl raastettua parmesania
suolaa
 
 
Ryöppää nokkosia kiehuvassa vedessä n. 5 minuuttia. Kannattaa käsitellä niitä hanskat kädessä. Keittämisen jälkeen polttavuus on kuitenkin kadonnut. Ryöpätyistä nokkosista voi poistaa varret varsinkin jos ne tuntuvat hieman puisilta. Toukokuussa villivihannessadon aikaan varret kuitenkin yleensä ovat vielä kapeita ja pehmeitä, eikä niitä tarvitse poistaa.
 
Sekoita kaikki ainekset keskenään sauvasekoittimella kauniiksi tummanvihreäksi pestoksi. Nokkospesto on maultaan vahvaa ja voimakkaan aromikasta. Käytän itse siihen yleensä hieman enemmän valkosipulia kuin basilikapestoon. Nokkospesto sopii pastan ja perunoiden kaveriksi, grilliherkkujen kylkiäisiksi, leivälle tai kaikkeen mihin pesto muutenkin sopii. Se on myös erittäin terveellistä, sillä nokkonen on varsinainen vitamiinipommi ja hyvä raudan lähde.
 
Tiesitkös, että nokkonen sisältää enemmän C-vitamiinia kuin appelsiini, enemmän rautaa kuin pinaatti, enemmän kalsiumia kuin maito ja enemmän piitä kuin lehtikaali? Lisäksi siinä on mangaania, sinkkiä, seleeniä kaliumia ja magnesiumia, A, E, K1 ja B-vitamiineja sekä runsaasti lehtivihreää ja aminohappoja. Nokkonen onkin kaikista Suomessa kasvavista vihanneskasveista ravintopitoisin ja terveellisin. (Lähde: Arctic Warriors)
 
Yksi ihanimmista kevätruoista on ehdottomasti vignole, italialainen helppo ja nopeatekoinen vuodenajan herkku. Villiyrtit sopivat hyvin maustamaan vignolea, jonka tarkempi resepti kevätkuvineen löytyy täältä.
 
 
VILLIYRTTIVIGNOLE
 
0,5L kasvislientä
(fondia tai 2 kasvisliemikuutiota)
tuoreita herneitä
parsakaalin nuppuja
tuoretta pinaattia
nuorta vuohenputkea
suolaheinää
muutama horsman lehtiverso
pala purjoa
lohko varhaiskaalia
tuoreita härkäpapuja
tuoretta minttua
rosmariinin oksa
timjamin oksa
2 valkosipulin kynttä
1 banaanisalottisipuli/ 2 salottisipulia
 
 
Valmista kasvisliemi. Hienonna sillä aikaa sipulit, purjo ja valkosipulin kynnet ja kuullota niitä kattilassa oliiviöljyssä/voissa. Lisää sitten kasvisliemi sekaan yhdessä rosmariinin ja timjamin kanssa. Jos käytät härkäpapuja tässä, silvo ja keitä niitä ensin, n.20-25 minuuttia. Kun keittoaikaa on jäljellä n. 10 minuuttia, lisää parsakaalinnuput, raastettu kaali ja tuoreet herneet joukkoon. Paria minuuttia ennen villiyrtit ja viime minuutilla pinaatin lehdet ja lopuksi silppua minttua pinnalle. Vignole on kaunis, terveellinen ja keväinen ruokalaji, väriä siihen saa lisäämällä joukkoon violetteja mangoldin varsia, tai kauniita oransseja babyporkkanoita. Määrät ovat suhteellisia, n. kourallisia. Jo muutama villiyrtti joukossa antaa säväyksen.
 
Vinkki! Nokkonen sopii tähän myös hyvin. En kuitenkaan itse lisännyt sitä reseptiin sen voimakkaan maun vuoksi. Jos et löydä maukkaita ja tuoreita härkäpapuja, käytä nuoria ja maukkaita herneitä (ilman palkoja).

Ketunleipää eli käenkaalia, jota joskus myös revonrieskaksi kutsutaan. Neiti Nokkosia, joilla on poltteleva kieli, mutta asianmukaisella valmistuksella niistä saa esiin vahvan maun ja uskomattoman anteliaan ravinteikkuuden. ;)
 


Ja keväinen vihreys on ihanaa, aidan tällä ja tuolla puolella!
 
Kuvat/Photos & Copyright: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti