Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

maanantai 4. toukokuuta 2015

Tostadas granaattiomena-halloumisalaatilla

Tostada on meksikolainen ruokalaji, joka useimmiten tarkoittaa paahdettua tai uppopaistettua tortillaa (tostada, paahdettu). Yksi tapa nauttia tostada on käyttää sitä alustana, jonka päälle kasataan herkullisia täytteitä, hieman tuorepizzan tavoin. Resepti tähän versioon löytyy aiemmasta Meksikon herkkuja-postauksestani. Tällä kertaa valmistin kuitenkin erilaisen paahdetun version tortilloista, jotka toimivat kuten pitaleivät salaatin ja tahnan kumppaneina. Ja voin todeta, että nämä tostadat ovat niin maukkaita, ettei tavallinen, kääräisty tortilla maistu enää miltään näiden jälkeen!
 
Tortillat voi valmistaa itse, ja meksikolaisittain tostadat ovat yleensä maissipohjaisia. Käytin tällä kertaa kuitenkin pieniä vehnätortilloja, koska ne ovat tarpeeksi paksuja tähän tarkoitukseen. Tämän reseptin idea ei ole tehdä tortilloista kovia ja rapeita kuten nachot, vaan lisätä niiden makua paahtamalla. Täytteen voi valmistaa oman mielen mukaisesti. Meksikosta tällä kertaa muistutti guacamole, lime ja korianteri, mutta tarkoitukseni ei ollut kokkailla autenttista meksikolaista ruokaa, vaan loihtia uusi ja raikas tapa nauttia salaatista, joten yhdistin välimerellisen salaatin meksikolaiseen makumaailmaan. Lopputulos oli mitä hurmaavin!


TOSTADAS
 
pieniä, meksikolaisia vehnätortilloja
öljyä paistamiseen
 
 
Paahda öljyssä tortilloja molemmin puolin niin, että ne saavat hieman väriä ja koostumus hieman rapsakoituu. Valmis tortilla on kauniin kullankeltaisen rusehtava, laikukas ja edelleen keskeltä taitettava ilman, että se halkeaa. Paahtamisessa saa olla hieman tarkkana, tortillat palavat helposti ja kun pannu on kuumentunut tarpeeksi, tortillat valmistuvat nopeasti. Kannattaakin huomioida tämä ettei polta ensimmäisten lettujen jälkeen nopeasti valmistuvia seuraavia. Jos ilmataskut saavat tortillat kovasti nousemaan, kääntele ja painele niitä ahkerasti, jotta paistopinta ja kosketus pannuun säilyy. Paahdetuissa tortilloissa on aivan erilainen, maukas vivahde ja maku kuin paahtamattomissa!
 
 
GRANAATTIOMENA-HALLOUMISALAATTI
 
1 pkt halloumijuustoa
2 kypsää avokadoa
1 granaattiomena
puolikas appelsiini
kourallinen paahdettuja pinjansiemeniä
kourallinen tuoretta basilikaa (tai tuoretta korianteria)
pala napakkaa, nuorta kurkkua
 
 
Kastike:
 
puolikkaan appelsiinin mehu
puolikkaan sitruunan/1 limen mehu
granaattiomenan mehu
balsamicoa
loraus oliiviöljyä halutessa
 
 
Pilko halloumi mukavan kokoisiksi suupaloiksi, ja paahda pannulla molemmin puolin juustoon rapsakka pinta. Paahda myös pinjansiemenet, mutta älä polta! Ne mustuvat helposti! Kuori appelsiinin puolikas kaikista valkoisista osista ja leikkaa sitten säikeiden mukaisesti kauniiksi kuutioiksi. Viipaloi kurkku ja avokadot, ja lisää ainekset kulhoon. Halkaise viimeiseksi granaattiomena ja purista siemenet ja osa mehusta salaatin joukkoon. Lopuksi riivi basilikan lehtiä pinnalle koristamaan kauniin värikästä salaattia.
 
Kastike on samanaikaisesti makea ja hapan, ja toimii ihanasti suolaisen halloumin kumppanina. Purista sitruunan/limen mehu, appelsiinin mehu ja granaattiomenan mehu, ja sekoita lopuksi joukkoon balsamico. Kaikkia aineksia tulee suunnilleen sama määrä. Jos lisäät lopuksi vielä öljyä, se saa kuitenkin olla vain pieni loraus. Kaada kastike salaatin päälle ja sekoita. Anna imeytyä hetki ennen tarjoilua.
 
Nauti ihanat tostadat kermaisen täyteläisen guacamolen kanssa. Levitä tahnaa leivälle, annostele sen päälle ja salaattia, taittele tortilla niin että koko komeus pysyy kasassa ja nauti!
 
Vinkki! Granaattiomenan siemenet saa irtoamaan hyvin pyörittelemällä hedelmää ensin muutaman kerran alustalla, ja kopauttelemalla esim. voiveitsellä sen pintaa joka puolelta ennen halkaisemista. Kannattaa myös olla tarkkana, ettei salaatin sekaan irtoa siementen lisäksi muita osia, sillä ne ovat kovia ja karvaita ja ärsyttävät suussa kuin ei-toivottu pala paperilautasta. ;)


Kuvat/Photos & Copyright: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti