Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Vietnamilaiset kesäkääryleet

Nämä rullat eivät oikeastaan poikkea paljonkaan kambodzalaisista kevätkääryleistä, mutta ovat yhtä lailla maukkaita ja raikkaita, ja yllättävän täyttäviä!
Mitä mainion tapa hyödyntää edellispäivän aasialaisen ruoan tähteitä, on kääräistä ne maistuviksi rulliksi. Vietnamilaisten kääryleiden idea on yksinkertainen, riisipaperin sisään on laitettu salaattia, nuudeleita, rapeita ohueksi leikattuja kasviksia, tuoreita yrttejä ja valmiit rullat dipataan maukkaaseen dippikastikkeeseen. Toinen vaihtoehto on marinoida nuudelit ja kasvikset ensin itse, ja lisätä hiukan salaattiaineksia mukaan. Itse pidän molemmista tavoista, mutta näin talvisaikaan suolaisen maukas täyte vei kyllä kielen mennessään. Suorastaan ilahduin, että muistin kaapista löytyvän riisipaperiarkkeja, joihin kääräistä täytteet!
 
Nämä rullat koostuivat eilisistä marinoiduista portobellosienistä ja nuudeleista, avokadosta ja erityisen rapeasta kurkusta, jotka käärin rullalle ja dippailin soijakastikkeeseen. Oi, nam!
Tarkemmat ohjeet rullien valmistukseen ja riisipaperin käärimiseen löytyy kambodzalaisten kevätkääryleiden reseptin yhteydestä!
 
Tässä vielä vietnamilaisen täytteen ohje:
 
 
VIETNAMILAISET KESÄKÄÄRYLEET
 
Riisipaperiarkkeja
ohuita riisinuudeleita (riisivermiselli, Angel hair)
porkkanaa
retiisiä
kurkkua
avokadoa
tuoretta korianteria
thaibasilikaa, limebasilikaa tai punabasilikaa
voimakasta, rapeaa salaattia;
esim. frisché
vesikrassia
kevätsipulia
pavunituja
(minttua)
 
soijakastiketta, limeä
(kastikeohjeet kambodzalaisten rullien reseptin yhteydessä)
 
 
Usein vietnamilaisten kesärullien täytteeseen kuuluu minttu, ja sitä ehdotetaan monissa ohjeissakin. Jos löytää oikean makuista ja tähän sopivaa minttulajiketta niin mainiota, itse en suosi marokonmintun, intianmintun ja muiden hyvin voimakkaiden lajikkeiden aromia tässä, koska se on niin läpitunkeva. Tosin mintun ystäville se on sitäkin ihanampaa! Käyttäisin tässä esim. greippiminttua, jota itse kasvatan. Kesäisin greippiminttua löytää toreilta ja taimitarhoista, ruokakaupoissa en ole tainnut koskaan törmätä kyseiseen lajikkeeseen!
 
Vinkki! Ja vinkki tähän heti alkuun, oikein maistuvaista ja ihanaa korianteria myyvät Helsingissä aasialaiset ruokakaupat, joiden valikoimien tuore korianteri on pippurisen maukasta ja paljon mausteisempaa ja samalla miedompaa, kuin suomalainen korianteri! Tässäpä oiva vinkki niille, jotka kokevat korianterin maun pistävänä tai läpitunkevana, kannattaa kokeilla aasialaista makua!
 
Pilko kasvikset pieniksi ja ohuiksi tikuiksi ja renkaiksi, riivi salaatista pieniä kapeita suikaleita, viipaloi avokado suupalan kokoisiksi lohkoiksi, huuhdo idut hyvin ja keitä nuudelit valmiiksi. Ne kypsyvät nopeasti! Kannattaa keittää vettä esim. teenkeittimessä, kaataa nuudelit kulhoon ja kuuman veden niiden päälle ja jättää kannen alle tekeytymään pariksi minuutiksi. Kannattaa olla tarkkana, ohuet nuudelit kypsyvät jo parissa, kolmessa minuutissa! Kokoa täytteistä keko kastellun riisipaperiarkin sisään, lisää soijakastiketta jos tässä vaiheessa tai suoraa nuudeleiden päälle, purista hieman limeä ja kääri rullalle!
 
Dippaa valmiit rullat kastikkeisiin ja nauti!
 
Tämä on oiva tapa nauttia salaattia, tuoreita ja terveellisiä aineksia hauskassa muodossa!
 
Kuvat/Photos & Copyright: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti