Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

maanantai 19. tammikuuta 2015

Pähkinäpiirakka

Kreikkalaisissa piiraissa käytetään usein oliiviöljyä rasvana, jopa makeissa hunajaisissa kakkusissa. Oliiviöljyn karvas aromi vaatii tarkkaavaisuutta taikinoissa, enkä yleensä itse innostu sen käyttämisestä piirakoissa voimakkaan maun vuoksi. On kuitenkin poikkeuksia, ja koska kreikkalaiset kokkaavat niin hyvin muutenkin, ei heidän piirakoihinsa voi olla rakastumatta ja uskon, että heidän resepteihinsä kannattaa suhtautua kunnioituksella. Tämän murean taikinan mukailin itse kreikkalaiset mammat mielessäni, ja pähkinäiseen täytteeseen sen maku sopi mielestäni kuin nakutettu. Lämmin, välimerellinen makumaailma sydämessäni totesin, ettei ulkoa vyöryvä harmauskaan voi lannistaa tällaisen herkun äärellä
 
eihän..?
 
Harmaassa väriskaalassa on jotain harmonista myös,
joten
siis
ei!
 
 
PÄHKINÄPIIRAKKA
 
kokonaisia manteleita
2 rkl mantelirouhetta
puolikas paketti Patrosfetaa
1 makea sipuli
1 valkosipulin kynsi
kourallinen tuoretta tilliä
kourallinen tuoretta pinaattia
 
oliiviöljyä ja lusikallinen voita paistamiseen
(loraus vermuttia)
 
Pistaasipesto:
 
rouhittuja ja kuorittuja pistaasipähkinöitä
oliiviöljyä
(parmesania)
hyppysellinen suolaa
 
Taikina:
 
1 kananmuna
oliiviöljyä
durumvehnäjauhoja
 
 
Ensimmäiseksi valmista taikina. Lorauta öljyä vehnäjauhojen sekaan, riko yksi kananmuna ja pyörittele taikinasta pallo, näppituntuma kertoo jauhojen tarkemman määrän. Taikinan tulisi pysyä hyvin kasassa, vaikka durumista ja öljystä tulee automaattisesti hieman murenevampaa kuin tavallisilla jauhoilla tulisi. Vaivaa taikinaa jonkin aikaa kunnolla, ja anna sen sitkostua ja kiinteytyä. Jätä vetäytymään vähintään täytteen valmistuksen ajaksi
 
Kuullota sitten sipuleita öljyssä, lisää pannulle mantelirouhe ja valmista sillä aikaa pistaasipesto kokonaisista pistaaseista. Lopuksi lisää vielä hetkeksi kuutioitu feta yhdessä tillin, pinaatin ja voin kanssa pannulle. Jos haluat, voit lorauttaa pannulle myös vermuttia, se rakastaa pinaattia ja voita ja tämä kolmioliitto on draamaa vain positiivisessa mielessä! Kun feta on pehmentynyt, mutta ei sulanut, nosta pannu liedeltä
 
Voitele piirakkavuoka. Painele taikina reunoja myöten tasaisesti vuokaan, ja levitä pistaasipesto pinnalle. Lisää sitten feta-sipuliseos ja rouhi lopuksi vielä kokonaisista manteleista lohkoja ripoteltaviksi pinnalle. Koristele lopuksi manteleilla, kukkakuvion jokaisesta sakarasta on helppo tehdä pitkät säteet kohti reunoja kokonaisilla manteleilla, jotka paahtuvat uunissa ihanasti
 
Lämmitä uuni n. 200C ja kun laitat piirakan sisään, laske lämpötilaa välittömästi n. 180 asteeseen. Paista n. 45-50 minuuttia tai kunnes piirakka on kypsynyt. Pohja on kypsää kun se on hieman reunoilta rapeaa, mutta silti keskeltä ihanan mehevää. Taikina ei saa jäädä kuivaksi joten kannattaa tarkkailla uunia. Oliiviöljytaikina helposti rapeutuu liikaa
 
Tämä oli muuten tosi hyvää! Murean mehevä pohja yhdistettynä fetan ja pähkinöiden suolaiseen ja paahtuneeseen makuun sai veden kielelle!
 
Kuvat/Photos & Copyright: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti