Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

lauantai 10. tammikuuta 2015

Kreikkatunnelmissa


Erinomaista vuotta 2015!
Minulla se on lähtenyt käyntiin kreikkalaisissa tunnelmissa. Uutena vuotena kuuntelin kun buzuki soi kreikkalaisorkesterin tahdissa, ihmiset tanssahtelivat iloisesti ja rezinapullot toisensa perään avautuivat pöydillä. Jossain vaiheessa tanssin keskeltä löysimme tien ulos, ja taivaanranta täyttyi ilotulituksista. Harvinaisen mukava uuden vuoden aatto!


Kreikka on muutenkin pitkään ollut mielessäni, jopa unissani. Sen jumalaisen kaunis meri ja vanha historia, uusi historia joka on yhtä julma kuin historia aina ennenkin, ja ne ihanat kreikkalaiset maut, jotka maistuvat vuorten rinteillä kasvavissa vihreissä villiyrteissä, oliivitarhojen ikivanhoissa puissa ja suloisesti virtaavassa öljyssä, piirakoissa ja raikkaissa salaateissa ja yksinkertaisen ihanassa ruoassa, jota Välimerta ympäröivät rannat tarjoavat

Vaikka Espanja on maailman suurin oliiviöljyn tuottaja, ja vähän aikaa sitten italialaisilta ystäviltä saatu itse tehty oliiviöljy on ihanaakin ihanampaa, niin yleisesti ottaen pidän varsin paljon miedoista ja pehmeistä kreikkalaisista oliiviöljyistä. Ostan mielelläni kreetalaisia lajikkeita Suomessakin, koska ne eivät ole erityisen kitkeriä eivätkä liian karvaita, ja sopivat hyvin salaatteihin
 
Kreikasta tulee tietenkin mieleen myös pinaatti ja feta, ja kokosin tähän yhteyteen muutaman ihanan kreikkalaisreseptin. Suurin lempparini on ehdottomasti spanakopita, fetapinaattipiirakka, josta pidän erityisesti pieninä erillisinä filotaikinapiiraina
 
Kuten olen aiemmin todennut, ellei näiden piirasten teko olisi niin aikaa vievää, valmistaisin niitä monta kertaa viikossa. Niin hyviä ne yksinkertaisesti ovat! Rapean filotaikinan sisälle voi lisätä myös erilaisia villiyrttejä varsinkin kevätkesällä, tai toisen villiyrttisadon aikaan loppukesästä. Tilli sopii myös aivan mainiosti fetan ja pinaatin kaveriksi!
 
Resepti ja ohje löytyvät täältä
 
Pienten piirakoiden sijaan voi valmistaa myös kokonaisen piirakan, joka sekin on mielettömän hyvää!
Ohje täällä
 
Varsin hauska tapa yhdistää kreikkalaisen keittiön pinaattipiirakan perinne, maailman keittiöiden maut ja skandinaaviset leipomukset löytyy näistä leipomistani pinaattipuusteista. Ne ovat suolaisia korvapuusteja pinaattitäytteellä, maukkaita välipaloja, jotka ainakin meillä katosivat alta aika yksikön parempiin suihin
 
Puustien resepti täällä
 
Ja kun Kreikan historia on pitkä ja vanha, ulottuu se myös nykyisen Etelä-Italian alueelle ja Sisiliaan. Vierailin loppukesästä ja alkusyksystä Syrakusan kaupungissa, Antiikin Kreikan ajoilta jo tunnetussa sisilialaiskaupungissa, joka on tunnettu ennen kaikkea siitä, että sen katuja pitkin juossut Arkhimedes huusi kuuluisaksi muodostuneen hihkaisunsa "Heureka!" Legenda kertoo miehen juosseen alasti pitkin katuja. Se ehkä tuntuu hieman tarinoinnilta, mutta Syrakusan vanha kaupunki Ortigia sen sijaan oli varsin viehättävä ja edusti hyvin erilaista Italiaa kuin renessanssikaupungit, Rooma, pikkukylät tai perinteiset italialaiskaupungit

Suljetun oven takana on valtava maalaus. Sen on maalannut, kukas muu, kuin itse Caravaggio. Maria ja Fulvio kolkuttivat ovea, ja pääsimme kuin pääsimmekin lopulta katsomaan teosta, mutta kirkon aukioloajat olivat varsin erikoiset

Kreikan ja Sisilian historia linkittyy, kuten Välimeren alueella muutenkin, myös keittiössä. Leveysasteet ovat samankaltaiset monin paikoin, meri yhtä kaunis ja aurinko yhtä polttavaa. Chili, valkosipuli, tuoreet yrtit ja yksinkertaiset kasvisruoat yhdistävät, siinä missä italialaisen basilikan käytön korvaa toisella laidalla kreikkalainen basilika tai timjami, caponatan erilaiset marinoidut kasvikset, ja pizzan kreikkalaiset versiot pita-leivästä. Italiaan kuuluu kuitenkin pasta, ja yksi lempipastaruokani onkin italialaisittain pyhäinhäväistys, pastaa fetapinaattikastikkeessa!
 

Kreikkalaisen kaalisalaatin resepti löytyy täältä
 
Opa! Haikeat, mutta elämää täynnä olevat sävelmät, vanhat kivirakennukset, jotka ovat nähneet kyyneleitä ja aurinkoa lähes yhtä paljon kuin Välimeri,
sininen ja kaunis meri,
suunnaton kyynelten valtameri
ja aina yhtä ihana


Kuvat/Photos & Copyright: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti