Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

tiistai 29. lokakuuta 2013

Rice & Beans ja hunajavoi-bataatit

 
Nämä ruoat vievät suoraan Karibian ja Itä-Afrikan aurinkoiseen tunnelmaan, palmupuiden katveeseen, valkoisen ja pehmeän hiekan ja smaragdina hohtavan meren aaltojen luo. Minua kiehtoo se, kuinka hyvin samantyyppisiä ruokia, pienillä vivahde-eroilla, syödään Intiassa, Sri Lankassa, Thaimaassa, Jamaikalla, Barbadoksella, Keniassa ja Tansaniassa. Kaikilla alueilla on omat tyypilliset perinteensä ja eronsa, mutta esimerkiksi Jamaikan ja Kenian ja Tansanian rannikon keittiöt monissa asioissa muistuttavat toisiaan, ja Karibialla nautitaan monista samoista mauista kuin Thaimaan auringon alla. Ei sinänsä ole ihme, että tropiikin kasvillisuus on eri puolilla maailmaa samantyyppistä. Sen sijaan nämä pienet erot ja tietyt yhtäläisyydet ovat kiinnostavia. Rice & beans, riisiä ja papuja, on karibialainen perusruoka, ja rastakeittiön klassikko. Ei olekaan ihme, että samankaltaista ruokaa nautitaan myös Tansaniassa reggaen soidessa
 
 
Oikeastaan rice & beans on klassikkoruoka hyvin monessa maailman kolkassa, varsinkin Etelä-Amerikassa, aina Kuubaa ja Väli-Amerikkaa myöten. Tämä minun versioni yhdistää jamaikalaisia ja itä-afrikkalaisia makuvivahteita. Rastakeittiössä käytetään kasviperäisiä raaka-aineita, joten hunajavoi-bataatit voisi hyvin valmistaa myös öljyssä voin sijasta


RICE & BEANS
eli riisiä ja papuja kookoskastikkeessa
(iso satsi)
 
300g mustapapuja
500g luomubasmatiriisiä
2 kanelitankoa
kourallinen tähtianiksia
1 sitruunaruoho
1-2 limeä
1 prk kookosmaitoa
1tl kardemummaa
1 rkl jauhettua muskottipähkinää
2 tl maustepippureita
2 tl mustapippureita
kourallinen tuoretta korianteria
kasvislientä
1 tl suolaa
1 rkl harissaa
3 kevätsipulin vartta
pari tuoreen timjamin oksaa
(kourallinen thaibasilikaa)
 
Aloita liottamalla mustapavut (tai kidneypavut tai pintopavut) väljässä vedessä yön yli. Huuhtele sitten lionneet pavut ja kaada uutta vettä kattilaan vain sen verran, että määrä peittää pavut pinnasta n. sentillä. Lisää veteen kasvisliemikuutio/kasvisfondi tai aina parempi, käytä valmista, kuumaa kasvislientä. Lisää liemeen kuivat mausteet, jauhetut ja kokonaiset, sekä timjamin oksat. Anna mustapapujen porista n. 45 minuuttia, ja lisää sitten vasta riisi ja kookosmaito, ja osa tuoreesta korianterista. Halkaise sitruunaruoho keskeltä kahtia, ja hakkaa veitsen lappealla kärjellä sitä pehmeämmäksi ja avonaisemmaksi, ja lisää joukkoon kattilaan. Pilko kevätsipulin varret ja lisää sekaan, muista myös sekoittaa soossia aina välillä. Lisää myös tarpeen mukaan kasvislientä lisää. Parasta olisi kuumentaa muutama litra kasvislientä valmiiksi, mutta voit myös lisätä vettä lasillisen kerrallaan. Purista tällöin veden sekaan limen mehua, ja lisää tarvittaessa seokseen toinen kasvisliemikuutio. Purista limen mehu kunnolla joukkoon, voit myös raastaa limen kuorta sekaan. Lisää suola, sekoita ja tarkista maku. Kun pavut ovat kypsiä, sammuta liesi ja anna kastikkeen vetäytyä kokoon. Lisää vielä tuoretta korianteria ja halutessasi thaibasilikaa.
 
Vinkki! Jatkoin itse kastiketta myös soijakermalla. Jos tuntuu siltä, että nestettä tarvitaan lisää, hyvä vaihtoehto on myös lisätä toinen purkki kookosmaitoa sekaan. Pidän thaibasilikan mausta, ja se sopii hyvin yhteen varsinkin limen, chilin ja sitruunaruohon kera, ja siksi halusin käyttää sitä myös tässä ruokalajissa. Olisin voinut käyttää myös muutaman kaffirlimen lehden. Käytin myös valmista, tekemääni harissatahnaa, vaikka se ei suoraan liitykään tähän maailmankeittiöön. Jos et ole tulisen ruoan ystävä, käytä ruokalusikallisen sijasta tässä vain teelusikallinen. Harissan perusraaka-aineet, valkosipuli ja runsas chili, ovat kuitenkin tarpeellisia tässäkin ruokalajissa, ja muutkin tahnan mausteet ehkä jauhettua appelsiininkuorta lukuunottamatta sopivat tähän ruokalajiin perinteisesti jo muutenkin!


HUNAJAVOI-BATAATIT
 
1 suuri bataatti
luomuvoita
hunajaa
jauhettua kardemummaa
hyppysellinen suolaa
tilkka oliiviöljyä (tai auringonkukkaöljyä)
 
Pilko bataatti kauniiksi suikaleiksi tai n. sentin paksuisiksi renkaiksi ja asettele ne vuokaan. Valuta lohkojen päälle pieni tilkka öljyä, ja ripauta hyppysellinen suolaa. Asettele sitten voinokareita eri puolille kulhoa bataattien päälle. Toista sama hunajalla, ota teelusikalla nokareita ja pirskottele niitä bataattien päälle. Pirskottele vielä lopuksi pinnalle kardemummaa. Paista 220-225 C uunissa  30-40 minuuttia, tai kunnes bataatti on täysin kypsää ja pehmeää. Paksummat lohkot kypsyvät hitaammin.
 
Vinkki! Vegaaniseen versioon käytä auringonkukkaöljyä ja maapähikinätahnaa. Voit myös korvata hunajan siirapilla!
(ja varmaan melassillakin)

 
Rice & beans kypsyy


Valmiit, kypsät bataattilohkot. Voi ja hunaja ovat sulaneet kaikkialle tehden viipaleista mehukkaita ja maukkaita


Nauti bataatit yhdessä riisin ja papujen kera!


Maut vievät kielen mennessään, vaikka ulkonäkö onkin melko arkinen!


 
 
Kuvat/Photos: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti