Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

torstai 12. joulukuuta 2013

Alla Norma ja all´arrabbiata

 
Yksi lempipastoistani ja mielestäni eräs maailman parhaista pastaruoista on sisilialainen pasta alla norma, tomaattinen munakoisopasta. Kun vielä Sisilian tuliaisina kotoani löytyy ricotta salataa, oli suorastaan velvollisuus valmistaa tätä ihanaa ruokalajia jälleen kerran! Lempipastani ovat muutenkin varsin eteläisiä ja yksinkertaisia. Nautin hyvän oliiviöljyn, tomaatin, valkosipulin ja basilikan liitosta ja näistä aineksista koottu tomaattikastike sellaisenaan riittää minusta kruunaamaan perusaterian. Sisilian anti italialaiselle keittiölle löytyy myös sen vahvasta arabialaisesta perinnöstä. Vaikka Italiassa ruoat ovat hyvin paikallisia, jopa kyläkohtaisia, eikä esimerkiksi Rooman alueen ruokia kuten vaikka pasta alla carbonaraa nautita Toscanassa tai Calabriassa, tiettyjä ruokalajeja saa käytännössä joka paikasta, eri puolilla Italiaa. Näitä ruokalajeja ovat esimerkiksi perinteisesti Napolin alueen pasta al pomodoro tai ärhäkkä pasta all´arrabbiata, jossa chili polttelee kielen päällä ja jota itsekin aina silloin tällöin valmistan

 
Alla Norman kastikepohja, sellaisena kuin sen kuuluu ollakin

 
Ricotta salata, jota ei oikein Suomesta löydy. Tästä juustopalasta on tumma kuori poistettu
 
 
PASTA ALL´ARRABBIATA
joskus myös penne all´arrabbiata
 
pennepastaa
2 valkosipulin kynttä
reilu kourallinen tuoreita tomaatteja tai purkki (italialaista) tomaattimurskaa
(esim. Mutti)
1 pieni kuivattu peperoncino tai 1/3 tuoretta chiliä
tuoretta basilikaa tai lehtipersiljaa
ripaus suolaa
hyvää oliiviöljyä
pinnalle raastettua parmesania
 
Keitä pasta ohjeen mukaan, useimmiten tässä ruokalajissa käytetään penneä. Pilko valkosipulit ja chili pieniksi ja kypsennä niitä hetki pannulla öljyssä. Lisää sitten joukkoon tomaatit/tomaattimurska, ripaus suolaa ja anna kastikkeen saostua. Lisää lopuksi vielä kourallinen tuoretta basilikaa kastikkeen sekaan. All´arrabbiata on valmis kun maut ovat imeytyneet toisiinsa ja pasta on kypsää. Sekoita vielä kastike pastan joukkoon, ripottele pinnalle tuoretta lehtipersiljaa/basilikaa ja raasta halutessasi päälle vielä parmesania!
 
Vinkki! Nimi all´arrabbiata tarkoittaa italiaksi suuttunutta, ja hauska nimi tulee kipakan chilin potkusta, jota se antaa kastikkeeseen!
 

Italiassa pasta sekoitetaan kastikkeen joukkoon, eikä kastiketta tarjoilla erikseen


Tässä helpon ruokalajin pastana rigatonia pennen sijasta

 
Vielä kuorrutettuna ricotta salatalla! Oli hyvää!
 Kuvat/Photos: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti