Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

maanantai 25. elokuuta 2014

Mustikkapiirakkaa ja jogurttivaahtoa

 
Mikä kaunistaisi loppukesän kahvipöytää paremmin kuin tämä iki-ihana herkku?
Mustikkapiirakassa on jotain nostalgista. Se maistuu lapsuuden kesälomalta mummolassa ja suomalaisen suven suloisuudelta. Samaan aikaan siinä on jotain terveellistä, joskus jopa jotain arkista. Aina se on kuitenkin ihana, ja pohjoismaisessa olemuksessaan hyvin erityinen herkku. Täällä pohjoisessa kun marjat kerätään suoraan metsästä, usein itse, sen sijaan että käytettäisiin suuria pensasmustikoita. Tiesittekös muuten, että blueberry tarkoittaa juuri näitä, Pohjois-Amerikassa suosittuja pensasmustikoita? Sen sijaan suomalainen, paljon maistuvampi ja pienempi metsämarja ei olekaan englanniksi blueberry, vaan bilberry!
 
Tämän mustikkapiirakan kaverina tarjoilin jogurttivaahtoa, joka korvasi mainiosti kermavaahdon. Nimi on sikäli hieman harhaanjohtava, ettei reseptin jogurtti mitenkään ole vaahtoutunut, mutta toimii silti loistavasti kermavaahdon asemesta, jopa niin hyvin, että täytekakuissa käytettynä harva edes huomaa eroa!
 
 
MUSTIKKAPIIRAKKA
muropohjalla
 
125g voita
1,5dl sokeria
3-4dl vehnäjauhoja/muita jauhoja
1 kananmuna
1tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
ripsaus kardemummaa halutessa
 
Täyte:
2-4dl tuoreita mustikoita
sokeria
vaniljasokeria
1rkl perunajauhoja
 
Tämän muropohjan voi tehdä kahdella tavalla. Monet aloittavat vatkaamalla voin ja sokerin vaahdoksi. Itse olen useimmiten tehnyt taikinan nyppimällä. Se onnistuu kuin onnistuu niinkin!Sekoita kuivat ainekset keskenään ja nypi ne sekaan pehmeään voihin. Lisää lopuksi kananmuna sitomaan taikinaa ja painele pohja pyöreään, voideltuun ja reunalliseen vuokaan. Muista painella ja voidella myös juuri ne vuoan reunat huolellisesti!
 
Kaada mustikat taikinapohjan päälle, ja ripottele pinnalle sokeria ja hieman vaniljasokeria. Lisää myös ruokalusikallinen perunajauhoja, ja sekoita se hyvin marjojen joukkoon, tasaisesti koko piirakan päälle. Perunajauhojen käyttö varmistaa sen, ettei paistuessa marjoista irtoa liikaa nestettä, joka paitsi kuohuu helposti yli myös hankaloittaa pohjan kypsymistä ja piirakan rakennetta
 
Paista uunissa 175C n. 45-50 minuuttia
 
Vinkki! Lisäämällä täytteeseen purkillisen maitorahkaa/kermaviiliä ja yhden kananmunan saat rahkapiirakan!
 
 
JOGURTTIVAAHTO
 
turkkilaista jogurttia
steviaa (jauheena tai nesteenä)
 
Sekoita lusikalla jogurttia voimakkaasti, jotta sen rakenne muuttuu hieman notkeammaksi, ja mausta oman maun mukaan stevialla. Kannattaa aloittaa maltillisesti stevian lisääminen, sillä tämä kasviperäinen ihana makeutusaine on 300 kertaa sokeria makeampaa! Ja niin paljon terveellisempää. Jos on kirpakampien makujen ystävä, turkkilaista jogurttia voi käyttää sellaisenaan makeuttamatta!
 
Nam! :)
 
 
 
Kuvat/Photos & Copyright: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti