Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Nopeita pastaruokia

Aina ei ehdi lumoutua padoista ja kattiloista, vaikka olisi lukenut Elle Tavolaa, italialaista ihanaa ruokalehteä tai katsonut monena päivänä Jamie Oliveria telkkarista ja vannonut että kokkaa jotain niistä "helpoista herkuista". Pian.
 
Joskus ei myöskään ehdi laittaa ruokaa, sillä elämässä tapahtuu kaikenlaista mielenkiintoista. Käsinuket esimerkiksi ovat järjestäytyneet ryhmäselfietä varten ja joku pieni on keittänyt kalakeittoa sileistä kivistä
 
Joskus on yksinkertaisesti liian kaunista
 
Joskus töissä menee tavallista pidempään, tai joskus sitä kohtaa odottamattomia blokkeja ja hidasteita kesken tärkeiden valokuvien lajittelun
 
Joskus on myös liian monta nälkäistä suuta ruokittavana ihan yllättäin,
tai joku hieno muisto menneestä pysäyttää ja vie ajatukset muualle. Kuten isäni tekemä puinen juna vaunuineen

Ja ihanaahan on se, että helpon ja yksinkertaisen ei tarvitse tarkoittaa muuta kuin maukasta ruokaa. Jos kaipaan nopeaa ja herkullista ateriaa, niin valmistan aika usein italialaista tai meksikolaista ruokaa. Ja Italiahan tulee luonnollisesti mieleen simppelistä mutta herkullisesta, ja koska olen pastojen ystävä jaan tässä muutaman vinkin!
 
 
PASTAA TOMAATTI-BASILIKAKASTIKKEESSA
 
Kirsikkatomaatteja
puntti basilikaa
2 valkosipulin kynttä
1-2dl kermaa/soijakermaa tai kaurakermaa
parmesania
 
 
Sillä aikaa kun pasta kypsyy suolatussa vedessä kastike ehtii valmistua hyvin. Kuori ja pilko valkosipulit, kuullota niitä hetki oliiviöljyssä ja lisää halkaistut kirsikkatomaatit pannulle. Kun tomaatit alkavat pehmetä paina niitä kevyesti lastalla niin että nesteet irtoavat pannulle, ja lisää kerma. Ripsauta suolaa ja sekoita tomaattiseksi kastikkeeksi, ja riivi lopuksi basilikan lehdet joukkoon. Voit myös hieman hakata yrtin lehtiä morttelissa ensin. Sekoita lopuksi kastike pastan sekaan ja raasta parmesania päälle!
 
Jos ei ole hyvä tomaattisesonki, kuten esimerkiksi talvella, voi aivan hyvin suosia myös laadukasta tomaattimurskaa. Seuraava pastaresepti on herkullinen, mutta edustaa modernia italialaista keittiötä eikä siis ole perinteinen pastaresepti. Pavut kuuluvat Italiassa enemmän keittoihin ja patoihin.
 
 
PASTAA JA PAPUJA
 
1 prk tomaattimurskaa (esim. Mutti)
1-2 valkosipulin kynttä
1 punasipuli
200g papuja/ valmista härkäpapurouhetta/ linssejä
tilkka kermaa/soijakermaa
1 rkl voita
oliiviöljyä
loraus balsamicoa
ripaus suolaa
 
 
Italialaiset borlottipavut sopivat tähän hyvin, myös kuorimattomat punaiset linssit tai ruskeat linssit. Jos sinulla on kotona joitakin papuja liotettuina ja keitettyinä, käytä niitä maun mukaan. Purkkiversioina löytää kaupoista borlottipapuja ja voipapuja, ne sopivat italialaiseen makumaailmaan.
 
Silppua sipulit ja kuullota niitä voissa. Lisää pannulle myös hieman oliiviöljyä ja tomaattimurska. Sekoita sitten joukkoon loraus balsamicoa ja ripaus suolaa. Lisää myös pavut ja lopuksi tilkka kermaa.
 
Vinkki! Tämä kastikepohja on muuten myös mainio perusta intialaiselle ruoalle. Jos mukaan lisää chiliä ja garam masalaa, sekä korvaa kerman halutessa jogurtilla, on maukas intialainen kastike valmiina!
 

Italiassa on ihania pestoja, ja keskenään hyvin erilaisia. Yksi lemppareistani on ehdottomasti pistaasipesto. Se on helppo valmistaa itse ja sitä voi ihanasti käyttää pistaasirisoton pohjana
 
 
PASTAA JA PISTAASIPESTOA
 
Pistaasipähkinöitä
oliiviöljyä
parmesania
 
 
Tämä tuhti ja täyteläinen pesto syntyy käden käänteessä. Pilko kuoritut pistaasipähkinät pieneksi rouheeksi veitsellä tai morttelin avulla, lisää oliiviöljyä ja raastettua parmesania, ja soseuta sauvasekoittimella tahnaksi. On makuasia haluaako pestosta rouheampaa vai silkkisempää. Halutessa mukaan voi lisätä myös pecorinoa!
 
Kun aiheena on pastat, on tietysti muisteltava Italiaa. Viime syksynä aurinko helotti vielä täydellä teholla, ja näiden viiniköynnösten takana sijaitsi ihana oliivitarha. Kauempana alhaalla siinsi Välimeri turkoosina, jossain horisontissa häämötti tulivuorisaari
 
Tämä ihana talo on erään poliitikon kesäasunto, jonka verannalla nautimme lounasta, ja mitäs muutakaan se oli kuin pastaa
<3
 
Kuvat/Photos & Copyright: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti