Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

perjantai 11. heinäkuuta 2014

Muhammara- tahna paahdetuista paprikoista

 
Muutama viikko sitten nukuin Ranskan Rivieralla ulkona lehmuksen alla, kuu valaisi vihreitä vuoren seinämiä, lämmin ilma silitti poskia ja jossain laaksoon syttyneiden valojen takana siinsi kirkas, turkoosi, ihana Välimeri. Jos jotain kaipaan etelän illoista valoisinakin suviöinä on lämpimässä illassa ulkona syömistä, istumista ilman hyttysiä tuntikausia, nukahtamista puutarhaan johon voi kantaa huoletta sängyn peittoineen, ja vaipua pehmeään lämpöön tähtien alla
 
Onhan se Suomessakin mahdollista, tottakai, mutta ei kovin montaa viikkoa kerralla, ei koskaan koko kesää, eikä varsinkaan ilman hyttysiä!
 
Kun sydämeen hiipii kaipuu kulkea Istanbulin siniseen moskeijaan tuhannen ja yhden yön satujen maailmaan, tai istahtaa lämpimässä illassa ulos ja kuvitella olevansa jossain tähtien alla, niin tämä herkku tuo lohtua etelän kaipuuseen. Syyrian lahja arabikeittiöille, iki-ihana Meze-pöydän ilahduttaja, muhammara. Tämän kesän ehdoton ruokahitti ja nautinnollisen makoisa tahna paahdetuista paprikoista saa veden kielelle ja uppoaa varmasti kesävieraillekin!
 

 
 
MUHAMMARA
eli tahna paahdetuista paprikoista
 
3 Suippopaprikaa
70-100g saksanpähkinöitä
2 palaa mehevää leipää
1 tl harissaa/ 1 pieni kuivattu peperoncino
puolikkaan sitruunan mehu/ 1-2 tl balsamicoa
oliiviöljyä
suolaa
 
Halutessa:
 
1 granaattiomenan mehu ja siemenet
1 tl kuminan siemeniä
1 tl korianterin siemeniä/
kourallinen yrttejä.
esim. lehtipersiljaa, minttua, kreikkalaista basilikaa, curry-yrttiä tai oreganoa
 
1 valkosipulin kynsi
puolikas sipuli
 
Paahda paprikoita uunissa 200C n. puolisen tuntia, tai kunnes paprikat ovat kypsyneet ja hieman mustuneetkin. Valmista sillä aikaa tahnan pohja leivästä ja saksanpähkinöistä. Voit halutessasi paahtaa pähkinöitä ensin pannulla. Laita tehosekoittimeen tai sekoita sauvasekoittimella tilkka öljyä, riivityt leivän palaset ja pähkinät. Jos käytät sauvasekoitinta, helpointa on aloitta leivästä ja öljystä. Jos leivässä on kova kuori, poista se ensin, ja lisää tämän jälkeen pähkinät ja sekoita tahnaksi. Poista paprikoista kannat, tämä käy varsin vaivattomasti tässä vaiheessa, ja lisää kaikki loput ainekset ja soseuta kauniiksi tahnaksi.
 
Paprikatahna onnistuu sellaisenaan saksanpähkinöiden, öljyn ja leivän kera jo, mutta on kovin mietoa ja makeaa, ja kaipaa siksi hieman potkua hapokkuudesta ja tulisuudesta. Leivän voi myös halutessa jättää pois, mutta se tuo mukanaan tahnaan mukavaa rakennetta. Ai että tämä on hyvää! Nauti leivän päällä, dippinä paahdetuille pitaleiville tai kasviksille, tai pestona pastan kera! On muuten varsin toimivaa ja hauskaa vaihtelua pastakastikkeille!
 
Vinkki! Tähän reseptiin sopivat hyvin leiviksi esim. ciapatta, kestileipä, arinaleipä tai mehevä kauraleipä. Pähkinät voi myös korvata muilla pähkinöillä ja jos harissaa ei löydy itse tehtynä niin valmis harissatahna sopii tähän oikein mainiosti myös. Samoin paprikat voi periaatteessa korvata purkitetuilla espanjalaisilla paahdetuilla paprikoilla.. vaikka suosittelen toki paahtamaan itse. ;) Syyrialaisissa resepteissä käytetään granaattiomenasiirappia, joten tuoreen granaattiomenan voi korvata sillä, jos onnistuu herkkua löytämään!
 
 
 
Kuvat/Photos & Copyright: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti