Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

tiistai 25. helmikuuta 2014

Laventelissa ja vermutissa haudutettua punasipulia ja päärynää


Talvisena päivänä ajatukseni lipuivat jälleen kerran välimerellisiin tunnelmiin, jonnekin Italian ja Etelä-Ranskan suunnille. Ystäviä oli tulossa kylään, ja siinä italialaista illallista ideoidessani halusin valmistaa jotakin uutta, maanläheisten ruokalajien seuraan jotakin hieman fiinimmältä tuntuvaa, mutta silti kotoisaa. Kun kaapista vielä löytyi vermuttia, alkoi uunissa haudutettava ruokalaji saada selvät sävelet mieleni sopukoissa, ja halusin kokeilla miltähän maistuisi laventelin ja vermutin sointuva yhdistelmä- ja arvaattehan- varsin taivaalliseltahan se maistui!


Laventelissa on jotain ranskalaista, se on kuin massaksi tiivistynyt provencelainen tunnelma, ja kun sen voimakkaaseen, mutta rauhoittavaan essenssiin yhdistää Alppien ja Dolomiittien takana valmistettavan vermutin, saa aikaan varsin tujakan, mutta ihanan yhdistelmän! Kiinnostuin päärynästä, sillä se yhdistetään Suomessa makeisiin jälkiruokiin, ja lämpimänä sitä nautitaan yleensä suklaisten tai karamellisten makujen kera. Minua kiehtoi päärynän ulottuvuus suolaisessa ruoassa, kuten sitä Italiassa käytetään juustojen ja risottojen ainesosana. Tähän reseptiin päärynä tuo suloista ja tarvittavaa makeutta!
 
 
 
LAVENTELISSA JA VERMUTISSA HAUDUTETTUA PUNASIPULIA JA PÄÄRYNÄÄ
 
2-3 Kuivattua laventelin oksaa
muutama punasipuli
pari päärynää
voita
oliiviöljyä
italialaista vermuttia
 
Kuori sipulit ja halkaise pienet sipulit kahtia. Jos käytät suurempia sipuleita niin paloittele ne pienemmiksi. Samoin kuori päärynä, poista kova siemenkota ja paloittele hedelmät pieniksi suupaloiksi. Voitele uunivuoka reilusti oliiviöljyllä ja lisää sipulit ja päärynät vuokaan yhdessä laventelin oksien kera. Viipaloi pieniä voinokareita sipuleiden ja päärynöiden sekaan, hulauta reilu loraus vermuttia ainesten päälle ja työnnä vuoka uuniin!
 
Hauduta n. 210 C parikymmentä minuuttia tai kunnes sipulit ja päärynät ovat pehmenneet
 
Vinkki! Ole antelias vermutin suhteen, mutta muista että kyseessä on tässä vain loraus! Jos alkoholia sujahtaa liikaa muiden ainesten joukkoon, se dominoi kaiken muun maun alleen


Keltasipuleiden syksyistä ja pakkasenpuremaa kauneutta harmaata lankkua vasten
 
Uunissa haudutettu ruoka sopii suorastaan nerokkaasti kylmää vuodenaikaa elävöittämään. Tämä ruokalaji piristäisi varmasti marraskuussakin, joka on usein näillä leveysasteilla yhtä harmaa kuin kuvan lankku...


 
Kuvat/Photos & Copyright: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti