Tervetuloa Ihmemaahani

Tervetuloa Ihmemaahani

keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Pesto alla Siciliana

 
Appelsiinien, viinitarhojen, turkoosin meren ja tulivuorten saarella Sisiliassa valmistetaan pestoa myös munakoisosta!
 
 
Kun Suomessa marraskuu on nihkeimmillään, kypsyvät Italian auringon alla artisokat, ja välimerellisissä keittiöissä italialaiset la mammat valmistavat maukkaita pestojaan. Sisilialaisen keittiön erikoisuuksiin kuuluu myös munakoiso, joka maistuu pizzoissa ja pastoissa esimerkiksi pasta alla normassa, yhdessä suosikkipastoistani. Tämä pesto alla Siciliana, munakoisopesto, muistuttaa myös Lähi-Idän keittiöiden ja itäisen Välimeren alueen herkkua, baba ganoushia. Sisilialainen keittiö on yksi maailman ihanimmista, ja siitä voi lukea lisää aiemmista postauksistani täältä ja maailman parhaimman pastareseptin tunnelmista täällä!


PESTO ALLA SICILIANA
 
1-2 kokonaista munakoisoa
( 1 suuri tai 2 pientä)
2 rkl pinjansiemeniä tai manteleita
1 dl parmesania
1 dl ricotta salataa
1-2 valkosipulin kynttä
1 rkl tuoretta basilikaa
pala peperoncinoa
 suolaa itkettämiseen
reilusti oliiviöljyä
 
 
Jos et löydä mistään ricotta salataa, kuten Suomessa voi käydä, niin korvaa juusto parmesanilla tai pecorinolla mieluummin kuin pehmeällä ricotta-juustolla. Pieni kuivattu peperoncino käy tähän myös, mutta mieluiten käytä sormen pään kokoinen pala tuoretta chiliä. Paahda pinjansiemenet (tai mantelit) ennen peston soseuttamista!
 
Sisilialainen munakoisojen itketys tehdään seuraavalla tavalla: Ensiksi tulee unohtaa 10 minuutin pikaitketykset ja muistaa, että kaikessa yksinkertaisuudessaan monia italialaisia ruokalajeja kuuluu valmistaa vuorokauden tai parin ajan! :)
Viipaloi munakoisot sentin paksuisiksi ohuiksi renkaiksi. Aseta munakoisoviipaleet talouspaperin päälle ja ripottele viipaleille suolaa. Aseta päälle painot (esimerkiksi puhtaat, täytetyt isot vesipullot) ja anna itkettyä n. tunnin verran, ainakin puoli tuntia. Tällöin kaikki munakoisojen sisäinen kitkeruus pääsee itkuna ulos ja tuloksena on pehmeitä ja ihania munakoisoja, puhdas sielu puhtaassa ruumiissa. :) Huuhtele katkera suola pois itkettyneiden munakoisojen pinnasta ja aloita niiden kypsentäminen!
 
Voit joko paahtaa munakoisot uunissa tai kypsentää ne pannulla. Molemmissa tapauksissa valele viipaleet runsaalla öljyllä. Jos paahdat viipaleet uunissa, lisää valkosipulin kynnet pellille mukaan paahtumaan, ja paahda niitä 10-15 minuuttia n. 210 C. Munakoisojen kypsennys onnistuu hyvin pannullakin. Lisää tällöin pannulle myös valkosipuli ja chili. Ja muista, että kyynelehdittyään munakoiso on nälissään, ja imaisee mieluusti sisuksiinsa reilusti oliiviöljyä! (Ja tosiaan, ehdottomasti tässä oliiviöljyä eikä esim. ryspiöljyä)
 
Lopuksi raasta juusto ja lisää kaikki ainekset kippoon, lisää tarpeen mukaan oliiviöljyä ja soseuta sauvasekoittimella tai vaihtoehtoisesti tehosekoittimella.
Nautitaan pastan kera pesto alla genovesen tapaan!

 
Tämä pesto vie taatusti kielen mennessään! Ja minun ajatukseni se vie suoraan tulivuorisaaren aurinkoisiin maisemiin. Mikäs sen ihanampaa marraskuussa!
 
 
 
 
Kuvat/Photos: Liisa´s Wonderland. All rights reserved.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti